Sunday, 22 January 2012

Cinta #1: Setia Dalam Perpisahan


Cinta. Rasanya tak perlu nak huraikan panjang lebar.Definisi cinta confirm ramai dah yang tau. Ada yang definisinya positif dan ada yang negatif.

Cinta memang indah,malah ada yang sanggup miskin untuk cinta,sanggup buat apa saja untuk cinta. Semua manusia bercinta tapi yang membezakan, matlamat cinta diri kita. 

Apa guna bercinta kalau matlamatnya bukan ke arah perkahwinan? Persoalan ni la yang sering manusia hadapi tatkala dipertengahan 'cinta'. Dan realiti ni memang kita fikirkan balik.

Kita sering menganggap cinta itu untuk suka-suki sana-sini. Tapi kita lupa dek kerana tanggapan itulah gak buat hati kita tak tenang. Andai itu kita hadapi, tinggalkan saja cinta tu ok.

Sakit untuk tinggalkan cinta, memang tak dapat dinafikan. Tapi andai iman masih ada,realiti mesti kita terima. Tinggalkan cinta bukan bermakna benci. Malah tinggalkan cinta yang sementara mungkin salah satu cara untuk belajar setia.Pelik bunyinya tapi realiti kita kena fikir gak.

Kita katakan kita cintakan si dia,dan bila konflik melanda,putus cinta kita hadapi. Tapi tak bermakna ruang untuk perkahwinan dah hilang. Bukankah waktu bercinta,sejuta lafaz setia kita ungkapkan tapi bila jadi konflik, perlukah sejuta lafaz cacian diungkapan pula? Waktu konflik ni lah kita perlu belajar untuk setia. Setia bermaksud berdoa dan cuba lakukan yang terbaik untuk diri.

Berubah,berfikir dan bermuhasabah, 3 perkataan ni mampu untuk kita isikan sebagaimana salah satu cara untuk buktikan kesetiaan. Berpisah mungkin membuatkan kita terfikir untuk sesuatu yang lebih baik. Andai kau cintakan si dia, kenapa tidak kau tunggu si dia sambil tetapkan matlamatmu ke arah masa depan. 

Andai setia itu penamatnya jodoh, terimalah seadanya. Dan andai penamat setia itu perpisahan yang kekal, nak tak nak kena terima. Doa adalah senjata dan Allah adalah pemilik cinta kita sebenar. Cinta bukan semuanya untuk dimiliki dan cinta perlukan pengorbanan. Apapun, belajarlah untuk setia menanti.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Komenlah secara berhemah. Komen yang terlarang akan diremovekan.Jaga akhlak kita sama-sama ye..