Thursday, 16 February 2012

Jalur Tiga (JATI) Perjuangkan IMR


Akhirnya, persoalan apakah maksud nama JATI terjawab apabila Pengerusi Penajanya, Dr. Hassan Ali membuat sidang akhbar mengenai pra-pelancaran JATI.

Jalur Tiga (JATI), itulah nama organisasi baru di bawah pimpinan Hassan Ali (Hassan Akidah) selepas beliau dipecat secara rasmi dari Parti Islam SeMalaysia (PAS).

Jalur Tiga melambangkan 3 asas perjuangan JATI iaitu Islam, Melayu dan Raja (IMR). Dari segi kasar, JATI dilihat mempunyai agenda hampir sama dengan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA).

Menurut Hassan Akidah,kewujudan JATI dan kumpulan pendesak Melayu itu (PERKASA) menjadi "pelengkap dan menghargai" antara satu dengan lain.

"Saya tidak bimbang, tidak ragu-ragu dan tidak ambil concern over duplication... Yang penting kita mengamalkannya.

"Kita compliment dengan mana-mana badan yang menjunjung Islam, Melayu dan Raja-raja. Aasalkan ada tiga elemen ini, kita sedia bekerja sama," katanya.

Hassan Akidah turut menegaskan, JATI tidak akan menyertai pilihan raya umum namun tidak menentang hasrat ahli-ahlinya untuk bertanding tetapi bukan atas kapasiti JATI. Ahli-ahli JATI yang bertanding hanya akan mewakili nama individu serta parti yang disertainya sahaja.

"Tidak boleh membawa logo, nama yang membabitkan JATI dalam gelanggang politik," katanya.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Komenlah secara berhemah. Komen yang terlarang akan diremovekan.Jaga akhlak kita sama-sama ye..